Κατόπιν βιντεοδιάσκεψης με τους γενικούς γραμματείς των 55 ομοσπονδιών-μελών της χθες, η εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UEFA) έλαβε νέες αποφάσεις αναφορικά με την ποδοσφαιρική δραστηριότητα στην γηραιά ήπειρο το προσεχές διάστημα κι εν μέσω της πανδημίας του covid-19.

Όλες οι αποφάσεις της UEFA δημοσιεύονται παρακάτω:

Η UEFA αναβάλλει όλες τις αναμετρήσεις του Ιουνίου για τις εθνικές ομάδες

Σε συνέχεια της σημερινής βιντεοδιάσκεψης με τους γενικούς γραμματείς των 55 ομοσπονδιών-μελών της UEFA και των προτάσεων που εκπονήθηκαν από τις ομάδες εργασίες που συστάθηκαν στις 17 Μαρτίου, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

1. Όσον αφορά τα αγωνιστικά θέματα:

• Αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας όλες οι αναμετρήσεις σε επίπεδο εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2020. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι αγώνες μπαράζ για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020 της UEFA καθώς και οι προκριματικοί αγώνες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών 2021 της UEFA.

• Όλοι οι υπόλοιποι αγώνες αναμετρήσεων UEFA, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών φιλικών αναμετρήσεων με κεντρική διαχείριση, συνεχίζουν να παραμένουν υπό αναβολή μέχρι νεοτέρας.

• Διοργανώσεις νέων:

(i) αναβάλλεται η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων (U17) της UEFA που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Μάιο του 2020.

(ii) αναβάλλεται η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νεανίδων (WU19) της UEFA που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2020.

(iii) αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κορασίδων (WU17) της UEFA που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Μάιο του 2020 (καθώς λειτουργεί ταυτόχρονα και ως προκριματική διοργάνωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Κορασίδων της FIFA).

(iii) αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων (U19) της UEFA που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2020 (καθώς λειτουργεί ταυτόχρονα και ως προκριματική διοργάνωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο U20 της FIFA).

• Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η τελική φάση του Champions League Ποδοσφαίρου Σάλας της UEFA που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2020.

• Αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας οι προθεσμίες που αφορούν σε όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA περιόδου 2020/21, ιδιαιτέρως όσον αφορά τη διαδικασία συμμετοχής και την εγγραφή των ποδοσφαιριστών. Η UEFA θα ορίσει εν ευθέτω χρόνω νέες προθεσμίες.

2. Όσον αφορά τα ζητήματα αδειοδότησης ομάδων και οικονομικού “ευ αγωνίζεσθαι”:

Η Εκτελεστική Επιτροπή επανέλαβε την πλήρη δέσμευσή της όσον αφορά την αδειοδότηση ομάδων και το οικονομικό “ευ αγωνίζεσθαι” και συμφώνησε ότι, με τις παρούσες έκτακτες συνθήκες, απαιτούνται ορισμένες συγκεκριμένες παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η δουλειά των ομοσπονδιών μελών και των ομάδων.

Υποστηρίζει την πρόταση να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ομοσπονδίες-μέλη προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της αδειοδότησης ομάδων, μέχρι να οριστεί εκ νέου η διαδικασία συμμετοχής στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης αβεβαιότητας που προκύπτει από τα συνεχιζόμενα έκτακτα γεγονότα, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αναστείλει τις διατάξεις σχετικά με την αδειοδότηση ομάδων που αφορούν στην προετοιμασία και την αξιολόγηση των μελλοντικών οικονομικών στοιχείων των ομάδων. Η απόφαση αυτή ισχύει αποκλειστικά για τη συμμετοχή στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA περιόδου 2020/21.

2 Απριλίου, 2020